Pintakäsittelyn ROI 2014 -barometri: Laiminlyöntien vakavat seuraukset yleisiä

print_c7NDG0l37N

Uusi tutkimusmenetelmä nosti esiin ammattilaisten huolen elinkaariajattelun puuttumisesta pintakäsittelyn päätöksenteossa.

Tikkurila Oyj toteutti Pintakäsittelyn ROI -barometrin tänä vuonna kolmatta kertaa yhteistyössä Mailand Communications Oy:n kanssa. Tutkimukseen vastasi noin 400 pintakäsittelyalan ammattilaista: urakoitsijoita, suunnittelijoita, kiinteistönhuollon ammattilaisia sekä kiinteistöjen omistajia ja käyttäjiä. Tulosten mukaan pintakäsittelystä puuttuu elinkaariajattelu, eikä päätöksentekijöiden tietotaso ole riittävä.

Verrattuna aiempiin vuosiin kysely toteutettiin tänä vuonna uudenlaisella menetelmällä, jossa vastaajat arvioivat erilaisten pintakäsittelyyn liittyvien väitteiden toteutumista alalla ja niiden merkitystä itselleen. Samantyyppinen menetelmä on käytössä esimerkiksi monissa vaalikoneissa.

Tulokset on esitelty tarkemmin Pintakäsittelyn ROI 2014 -raportissa, joka sisältää myös infograafin keskeisistä tuloksista. Pdf-tiedosto raportista on ladattavissa tähän julkaisuun liittyvästä materiaalista. 

Tulevat huollot ja ylläpito unohtuvat päätöksenteossa

Barometri nostaa esiin ammattilaisten huolen elinkaariajattelun puuttumisesta: vastaajien mielestä yksi tärkeimmistä pintakäsittelyn päätöksenteossa huomioon otettavista seikoista on tulevat huolto- ja ylläpitotarpeet sekä niiden hinta ja helppous. Kuitenkin yli 40 % vastaajista arvioi tällaisen ajattelun toteutumisen olevan harvinaista.

Tulosten mukaan alalla on myös yleistä, ettei pintakäsittelyn pitkäaikaista vaikutusta rakennuksen arvoon ymmärretä. Vakavimpana pintakäsittelyn toteutusvaiheen ongelmana pidetään sitä, että kiinteistöjen omistajien tai päätöksentekijöiden tietoisuus pintakäsittelyn merkityksestä on puutteellista.

– Rakentajien ja heidän asiakkaidensa välille tarvittaisiin tiiviimpää vuorovaikutusta. Tartumme innostuneena haasteeseen ja kehitämme omia ammattilaispalveluitamme, jotta pintakäsittelyn päätöksenteko tukisi yhä paremmin kestävää elinkaariajattelua, Tikkurila-konsernin ammattilaissegmentin kehittämisestä vastaava johtaja Jarkko Mattila sanoo.

Rakennevauriot lisääntyvät ja huollon tarve kasvaa

Kenties pysäyttävin havainto liittyy pintakäsittelyn laiminlyönnin seurauksiin. Peräti 70 % vastaajista piti laiminlyödyn pintakäsittelyn aiheuttamia rakennevaurioita yleisinä. 83 % piti huoltotarpeen kasvua yleisenä ilmiönä.

Ongelmien välttämisessä tärkeimpänä pidettiin alkaviin pintavaurioihin puuttumista sekä kiinteistönomistajien ja päätöksentekijöiden neuvontaa ja opastusta pintakäsittelyasioissa. Kuitenkin reilusti alle puolet vastaajista, noin 40 % sanoo, että nämä toteutuvat alalla usein tai useimmiten.

Korjaus- ja uudisrakentajat vertailussa

Myönteisiäkin havaintoja saatiin. Vastaajien mukaan on harvinaista, että pintakäsittelyprojektien osapuolet olisivat keskenään erimielisiä menetelmistä tai tuotteista. Hyvää yhteishenkeä ei myöskään nähty projekteista puuttuvan.

Barometrissa vertailtiin myös ensimmäistä kertaa korjausrakentamiseen ja uudisrakentamiseen keskittyvien alan ammattilaisten näkökantoja. Vaikka suurelta osin vastauksissa oltiin samoilla linjoilla, erojakin löytyi. Esimerkiksi oikeiden menetelmien puute vaivasi korjauspuolella enemmän kuin uudispuolella.

Pintakasittelyn_ROI_raportti(pdf)

Vältä turhat tulipalot ja öljyä ulkokalusteet oikein

loxm9fch7sau17njhoyb

Helteinen viikonloppu lähestyy, ja moni suomalainen puuhastelee ulkona auringonpaisteessa. Alkukesä on puutarha- ja terassikalusteiden öljyämisen ja veneiden kunnostamisen aikaa. Isoltakin roihulta voi välttyä helposti, jos öljyämiseen käytetyt työvälineet, esimerkiksi rätit ja trasselit, hävittää oikein.

Itsesyttyminen aiheutti Suomessa viime vuonna yhteensä 253 tulipaloa, joista 14 aiheutui maalin, liuottimen tai vastaavan sytyttämästä kankaasta *. Puuöljytuotteiden käyttö aiheuttaa itsesyttymis- ja palovaaran, vaikka näin tapahtuukin vain tietyissä olosuhteissa.

– Kaikki palonalut eivät päädy tilastoihin, sillä ne huomataan onneksi jo varhaisessa vaiheessa, eikä paikalle tarvitse kutsua palokuntaa. Erityisesti pellava- ja tiikkiöljy ovat salakavalia. Niillä kostutetut trasselit, talouspaperit, rätit tai sahanpuru voivat syttyä palamaan itsekseen muutaman tunnin kuluttua. Tai ne voivat olla kuin aikapommi ja syttyä itsestään paljon myöhemmin, jopa useiden viikkojen kuluttua, sanoo Ifin vahingontorjunta-asiantuntija Jari Pekka Koskela.

– Kaikenlaisia kemiallisia tuotteita käytettäessä on erittäin tärkeää lukea käyttöohjeet huolellisesti ja noudattaa turvallisuusohjeita tarkasti, Koskela korostaa.

Öljyiset rätit kannattaa polttaa

Puuöljytuotteet, joihin on lisätty kuivattuja öljyjä, voivat syttyä itsestään hapettumisen vuoksi. Öljy sitoo kuivuessaan itseensä happea, jolloin kehittyy lämpöä. Hapettuminen on yleisin kemiallinen prosessi, joka voi aiheuttaa itsesyttymisen. Lämpötila voi nousta vaarallisen korkeaksi, jos lämpöä ei johdeta pois, vaan se pääsee varastoitumaan esim. öljyämiseen käytettyyn trasseliin tai rättiin. Öljyinen trasseli voi saavuttaa itsesyttymislämpötilan eli noin 300 °C.

– Kaikki öljyiset rätit tai trasselit ovat mahdollisia syttymislähteitä, joita on osattava käsitellä oikein. Paras tapa on polttaa ne turvallisesti käytön jälkeen ulkona ja tarpeeksi kaukana palavista rakenteista. Rätin tai trasselin voi polttaa turvallisesti metallisessa astiassa. Hiiltyneet jäännökset on sammutettava lopuksi vedellä, Koskela neuvoo.

Toinen tapa tulipalon välttämiseksi on viedä öljyiset rätit ulos, ja antaa niiden kuivua hyvin. Sen jälkeen ne kastellaan huolellisesti vedellä ja pannaan tulenkestävään, ilmatiiviiseen astiaan.

* Lähde: Pelastuslaitos

TEKNOS: Nyt alkaa pihakausi – näin saat terassikalusteet kesäkuntoon

tbw5ficolftyogoljesj

Kotimaisista puista valmistetut terassikalusteet voi jalopuisten lailla käsitellä puuöljyllä.

Sään riepottelemat terassikalusteet kannattaa huoltaa vuosittain – ja viimeistään nyt on sen aika. Tavallisimmin tummasta jalopuusta valmistetut kalusteet saa säännöllisellä öljyämisellä säilymään liki uudenveroisina. Kotimaisten kalusteiden viimeinen pelastus saattaa olla puuöljyväri tai kalustemaali.

Terassikalusteet ovat usein jopa taivasalla talvehtiessaan kovan säärasituksen alla. Ajan mittaan tumminkin jalopuu harmaantuu. Keväällä kalusteiden pinta voi lisäksi hilseillä tai sillä saattaa näkyä mustapilkkuhometta tai leviä.

Ennen kuin kalusteet otetaan kesäkauden alkaessa käyttöön, ne kannattaa huoltaa. Ensimmäiseksi kalusteet pestään levä- ja homepesuaineella. Esimerkiksi vanhalla tiskiharjalla ylettyy hyvin hankaliinkin paikkoihin. Ennen pesua vanha irtoava pinnoite poistetaan kalusteiden pinnalta.

– Vanha hilseilevä öljy kannattaa hioa tai kaapia pois puun pinnalta. Lopuksi kalusteet pestään ja huuhdellaan, kertoo Teknoksen maalarimestari ja tekninen asiantuntija Petri Sirviö.

Pinta kerrallaan

Kalusteiden annetaan kuivua pesun jälkeen seuraavaan päivään. Puuöljy levitetään puhtaaseen pintaan ohuelti sienellä tai siveltimellä. Öljyäminen vaatii järjestelmällisyyttä.

– Tuolit ovat moniosaisia, ja öljyäminen saattaa viedä yllättävän paljon aikaa, mikä kannattaa ottaa taukoja suunnitellessa huomioon. Etenkin värillisiä öljyjä käytettäessä öljy kannattaa levittää pinta kerrallaan, jotta vältetään häiritseviä työsaumoja, Sirviö vinkkaa.

Jalopuisiin kalusteisiin kannattaa valita puuöljy, jossa on pigmenttiä. Se suojaa puuta auringonsäteiltä.

Ohut öljykerros kuivuu noin vuorokaudessa. Sen jälkeen kalusteet ovat käyttövalmiit.

Kalustemaalia kotimaisen pintaan

Kotimaisista puista valmistetut terassikalusteet voi jalopuisten lailla käsitellä puuöljyllä. Jos kalusteisiin kaipaa uutta ilmettä ja ryhtiä, saattaa maalaaminen olla parempi vaihtoehto. Kalustemaaleja on täyshimmeistä kiiltäviin. Kotimainen raakapuu vaatii pintamaalin lisäksi pohjustuksen homeen muodostumista estävällä pohjamaalilla tai pohjusteella. Tämän jälkeen kaluste vielä pohjamaalataan ja pintamaalataan halutulla sävyllä.

Entä jos patiolla nököttää harmaantunut jalopuinen pöytä tuoleineen, saako sen vielä edustuskuntoon kalustemaalilla?

– Jalopuu on kovaa, ja siksi haastavaa peittää. Maali ei sille oikein sovi. Jos silti haluaa kokeilla maalaamista, kannattaa puun pinta hioa erittäin perusteellisesti ja kokeilla maalin kestävyyttä huomaamattomaan kohtaan, pienelle alueelle, Sirviö ohjeistaa.

Fakta: Näin öljyät ja maalaat terassikalusteet

– Poista mahdollinen vanha, hilseilevä öljy hiomalla tai kaapimalla. Pese tämän jälkeen kalusteet huolellisesti ja anna kuivua vuorokausi.
– Valitse käsittelyyn sävytetty puuöljy, joka suojaa puuta auringonsäteiltä.
– Levitä puuöljyä siveltimellä tai sienellä ohut kerros puun pinnalle.
– Etene järjestelmällisesti. Etenkin sävytettyjä öljyjä käytettäessä tauot kannattaa suunnitella siten, että tasaisen värisävyn varmistamiseksi öljyä levitetään aina pinta kerrallaan.
– Anna kuivua vuorokausi.
– Maalattujen kalusteiden huoltomaalauksessa hio ja pese vanha maalipinta huolellisesti.
– Pohjamaalaa kalusteet. Anna kuivua 1 vuorokausi.
– Maalaa sen jälkeen kalusteet kalustemaalilla haluamaasi sävyyn. Anna kuivua noin vuorokausi.

Teknos on Euroopan johtavia teollisuusmaalien valmistajia, jolla on vahva asema kauppa- ja rakennusmaaleissa. Teknoksella on tuotantoa seitsemässä maassa: Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Puolassa, Venäjällä ja Kiinassa. Omia myyntiyhtiöitä on 16 maassa. Lisäksi Teknos-konsernilla on vientiä oman edustajaverkoston välityksellä pariinkymmeneen muuhun maahan. Suomessa Teknoksen tuotantolaitokset sijaitsevat Rajamäellä ja Helsingissä, jossa toimii myös yhtiön pääkonttori ja toinen tutkimuskeskuksista. Teknoksen palveluksessa on noin tuhat henkeä, joista runsaat 150 toimii tutkimuksen ja tuotekehityksen parissa. Konsernin liikevaihto on noin 247 milj. euroa. Teknoksen vahvuus on teknisessä osaamisessa. Tätä tukee pitkäjänteinen panostus tutkimus- ja tuotekehitystyöhön. Teknos perustettiin vuonna 1948 ja se kuuluu Suomen suurimpien perheyritysten joukkoon. Perheyrittäin liitto myönsi Teknokselle vuoden 2012 perheyrityspalkinnon.