Vääränlainen sivellin sotkee maalausjälkeä pintaremontissa

kodin sivellinsarja, sekoiteharjasta, sokeva

Kuva: Sokeva

Huolelliset esityöt ja oikeat työvälineet auttavat onnistumaan maalatessa

Sisustusinto herää keväällä, kun lisääntyvä valo vie katseet kodin pintoihin. Nopea tapa raikastaa asunnon ilmettä on maalata seinät uudella värillä. Maalausjäljen tasaisuuteen vaikuttaa se, minkälaisilla välineillä työhön ryhdytään. Vääränlaiset työvälineet tekevät työskentelystä hankalaa ja lopputuloksesta epäsiistiä. Esimerkiksi vesiohenteisia maaleja ei pidä levittää pelkistä luonnonharjaksista valmistetulla siveltimellä. Telan valinnassa nukan pituus ratkaisee, kuinka sileältä tai eläväiseltä pinta näyttää. Maalaustyövälineitä valmistava Sokeva keräsi vinkkejä, jotka helpottavat pintaremonttia.

Tela vai pensseli – ja minkälainen?
Oikean työvälineen valinta riippuu siitä, minkä kokoista ja muotoista kohdetta maalataan ja millaiselta sen pinnan halutaan näyttävän. Telalla maalaaminen on nopeampaa, ja jäljestä tulee sileämpää. Siveltimellä maalaaminen on hitaampaa, mutta jäljestä on mahdollista tehdä elävämpää.

– Vesiohenteisille maaleille valitaan keinokuitusivellin. Myös sekoiteharjassivellin käy. Niissä on aina 10–50 prosenttia luonnonharjasta, jonka hyvä ominaisuus on maalinnostokyky. Sekoiteharjassiveltimillä voi maalata melkein mitä vain. Ne sopivat sekä vesiohenteisille että öljypohjaisille maaleille, lakoille, puunsuoja-aineille, puuöljyille ja kuullotteille,  neuvoo Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä.

– Pelkistä luonnonharjaksista valmistetut siveltimet sopivat öljypohjaisille maaleille. Vesiohenteisista maaleista niiden harjakset imevät vettä ja kimppuuntuvat nipuiksi. Silloin jäljestä tulee epätarkkaa, Kärppä lisää.

Telan valinnassa ratkaisevat nukan pituus ja telan materiaali. Mitä pidempi nukka on, sitä enemmän se nostaa maalia ja sitä voimakkaammin nukan kuviot näkyvät työn jäljessä. Esimerkiksi savimaalin levitys onnistuu parhaiten lyhytnukkaisella telalla, jossa nukan pituus on noin 9 millimetriä. Kalusteiden pinnoilla ja pienemmissä kohteissa sileintä jälkeä saa vaahtomuovitelalla.

– Pese telat aina ennen käyttöä. Varsinkin uusista teloista irtoaa yleensä irtonukkaa, joka voi sotkea maalipintaa. Telan tulee jäädä kosteaksi, sillä se toimii samoin kuin tiskirätti: pyyhekuivana se ottaa maalia parhaiten vastaan ja luovuttaa sitä. Siveltimiä ei tarvitse pestä, mutta niiden kunto kannattaa tarkistaa. Hyvälaatuisesta siveltimestä ei irtoa karvoja maalatessa, Kärppä muistuttaa.

Seinien ja kattojen maalausta varten teloihin on saatavana jatkovarsia, jotka helpottavat työskentelyä. Nurkkien maalaukseen myydään kapeaa, donitsinmuotoista nurkkatelaa, jonka voi kiinnittää jatkovarteen. Sillä nurkkiin saa helposti tasaisen maalipinnan.

Panostus esitöihin näkyy lopputuloksen siistiydessä
Ennen maalauksen aloittamista on tärkeää tehdä esityöt huolella. Maali tulee levittää aina puhtaalle ja kuivalle pinnalle. Siksi maalattavat pinnat puhdistetaan ensin liasta ja rasvasta. Puhdistus onnistuu helposti BioComb Maalipesulla ja Maalinpesuliinoilla, jotka karhentavat aiemman maalipinnan uutta maalia varten. Maalipesu kuivuu samalla, kun valmistelet muut työvälineet. Jos aiempi maalipinta hilseilee, irtoilevat maalit tulee poistaa. Pintojen kolot tasoitetaan tasoitteella.

– Kiiltävät seinäpinnat, esimerkiksi alkydi- ja remonttimaalilla maalatut seinät, kannattaa hioa kevyesti. Näin maali tarttuu tasaisesti eikä tela luista pinnalla. Hionta tehdään pesun jälkeen: likaista pintaa ei saa hioa, muuten lika tarttuu tiukempaan. Jos hiot pintoja, pyyhi tai imuroi syntyvä pöly pois, Kärppä mainitsee.

Jo ennen maalipurkin avaamista suojataan alusta, jonka päällä aiotaan työskennellä. Purkkia avatessa maalia voi roiskua. Suojaamiseen voi käyttää suojapaperia tai pahvia.

Muut pinnat suojataan rajaamalla. Esimerkiksi seinää maalatessa suojataan katon ja lattian rajat sekä seinän reunat. Maalarinteippi sopii hyvin tähän tarkoitukseen. Rajausten vierustat maalataan ensimmäiseksi, joko jatkovarteen kiinnitettävällä rajaajalla tai kädessä pidettävällä kätsyllä. Kätsy on yksityiskohtien käsittelyyn tehty työväline, jossa vaahtomuovityyny on kiinnitetty puiseen kädensijaan.

Yhdensuuntaiset vedot tasoittavat maalausjäljen
Maalaaminen sujuu parhaiten, kun sitä tekee riittävän kapea kaistale kerrallaan. Maali kannattaa levittää kerralla sellaiselle alueelle, että sen ehtii tasata kunnolla ennen kuivumista. Hyvä leveys on noin kaksi–kolme telan leveyttä.

Ensin telan tai siveltimen vedoilla nostetaan ja levitetään maalia seinälle. Sen jälkeen maali tasataan yhdensuuntaisilla vedoilla, joko aina alhaalta ylös tai ylhäältä alas, ei siis edestakaisella liikkeellä. Puupinnat maalataan yleensä puunsyiden suuntaisesti.

– Maalikerroksia tarvitaan useimmiten kaksi tai kolme. Ensimmäisellä kierroksella maalia levitetään niin paljon, että pinta lähes peittyy. Suomalaiset käyttävät maalia usein arastellen ja liian vähän. Siksi seiniin jää raitoja. Seuraavat maalikerrokset kannattaa tehdä ohuemmin, vaikka sitten maalaisi useamman ohuen kerroksen. Näin pinnasta saa siistin, Kärppä vinkkaa.

Jos valmiissa maalausjäljessä näkee kolon tai muun virheen, siihen ei pidä koskea ennen kuin pinta on kuiva. Jos maalipintaa yrittää korjata kesken kuivumisen, siihen jää näkyvä jälki.

Ilmankosteus vaikuttaa maalin kuivumiseen. Sopivan kostea ilma on parempi, sillä näin työskentelyaikaa on käytössä enemmän, ennen kuin maalipinta kuivahtaa. Kovalla pakkasella ilma on kuivaa, siksi silloin esimerkiksi savi- ja kalkkimaaleilla maalaaminen on vaikeampaa.

– Laadukkaat siveltimet ja telat eivät ole kertakäyttötuotteita. Siksi ne puhdistetaan käytön jälkeen välittömästi. Vesiliukoisille maaleille riittää vesipesu, mutta helpommin siveltimet ja telat saa puhtaaksi BioComb Pensselipesulla, joka liuottaa kuivatkin maalijäämät pois, Kärppä päättää.