Puutalon huoltomaalaus edessä? – Asiantuntija vastaa yleisimpiin kysymyksiin

print_hTr4aqqTQn

Oikean värisävyn valinta ja maalauksen esityöt askarruttavat eniten puutalon huoltomaalausta suunnittelevia, tekninen asiantuntija, maalarimestari Petri Sirviö Teknokselta kertoo. Miten sävy valitaan ja mitkä muut aiheet nousevat usein esille ulkomaalaussesongin alkaessa?

Millaisella säällä talonmaalaukseen kannattaa ryhtyä?

Tekninen asiantuntija, maalarimestari Petri Sirviö, Teknos:
“Paras maalaussää on pilvipouta, pidemmän kuivan jakson kynnyksellä. Yleisemmin alkukesä on maalaamiselle otollisempi kuin loppukesä, sillä heinä-elokuussa lisääntyvä ilmankosteus hidastaa maalin kuivumista.”

Mitä välineitä ja tarvikkeita maalaamiseen tulee varata?

“Pesuvälineiksi kannattaa varata juuriharja, vesiletku ja ämpäri. Jos maalipinnalla näkyy homepilkkuja, homepesuliuos on hyvä valinta. Pelkälle lialle riittää maalinpesuaine tai jopa pelkkä vesi. Maalinpoistoon tarvitaan kaavin. Siveltimiä on syytä olla muutamia erikokoisia 50-millisestä yhden laudan levyiseen, hieman paksumpaan maalausharjaan, jolla seinän saa maalattua lauta kerrallaan. Lisäksi kannattaa varmistaa, että käytössä on hyvät ja turvalliset telineet; tikkailla maalaaminen on vaarallista. Maalarille oikea asustus on suojalasit, lakki, hanskat ja pitkähihainen paita.”

Voiko puutalon pestä painepesurilla?

“Vain todella kevyellä paineella, jottei puu kärsi tai vettä pääse rakenteisiin. Maalinpoistoon painepesuria ei kannata käyttää, sillä kovalla paineella suihkutettava vesi hajottaa helposti puun pinnan, eikä syntyneitä vahinkoja voi korjata millään.”

Miten valitsen oikean sävyn?

“Ensisijaisesti kannattaa pitäytyä vanhassa sävyssä. Jos haluaa vaihtaa väriä, kannattaa kysäistä oman kaupungin rakennusvalvonnasta, saako sitä ylipäänsä vaihtaa ja millaiseksi. Vanhankin maalin sävy löytyy useimmiten myymälän sävytyskoneesta. Haluttua sävyä kannattaa hankkia aluksi vaikkapa litran purkki koemaalausta varten. Maalin sävy on erilainen kaupan keinovalossa kuin varsinaisella pinnalla, luonnonvalossa.”

Miten tunnistan maalityypin, jolla talo on maalattu aiemmin?

“Öljymaalit ja vesiohenteiset akrylaattimaalit erottaa maalipinnasta. Öljymaaleissa maalikalvossa on pieniä halkeamia ja maalikalvoa on vaikea irrottaa. Akrylaattimaali lähtee liuskeina irti, ja kun maalikalvoa taivuttaa, se joustaa. Keitto- eli punamultamaalissa pinta on pölyinen ja siitä jää sormeen väriä. Jos maalityyppi ei selviä, on varminta maalata päälle vesiohenteisella akrylaattimaalilla.”

Millä voin maalata akrylaattimaalin päälle?

“Lähtökohtana on maalata huoltomaalaus aina samalla maalityypillä, kuin millä talo on aiemmin maalattu. Akrylaattimaalin päälle voidaan maalata vain akrylaattimaalilla.”

Millä voin maalata öljymaalin päälle?

“Huoltomaalaus voidaan tehdä öljymaalilla. Mikäli maalityyppiä halutaan vaihtaa, voidaan öljymaalin päälle maalata akryylimaalilla.”

Millä voin maalata aikaisemmin pellavaöljymaalilla maalatun talon?

“Pellavaöljymaaleille on tyypillistä kiillon ja sävyn muuttuminen ajan myötä. Jos maalipinta on liituuntunut, jauhomainen pinta on pestävä ennen maalausta. Huoltomaalauksen voi tehdä pellavaöljymaalilla, alkydiöljymaalilla tai akrylaattimaalilla.”

Taloni on maalattu perinteisellä punamultakeittomaalilla. Millä maalaan sen päälle?

“Punamultamaalissa ei ole kiiltoa, joten maalipinta vanhenee arvokkaasti. Punamultamaalatun pinnan voi maalaa joko punamultamaalilla tai muulla keittomaalilla.”

Kuinka monta kertaa talo tulee maalata?

“Kaksi kertaa, jos halutaan peittävä pinta. Punamultakeittomaalin kanssa yksi kerta riittää, sillä maalipinnasta tulee helposti liian paksu.”

Pitääkö vanha maalipinta poistaa, jos se hilseilee ja on todella epätasainen?

“Kyllä. Uusi maali ei sido vanhaa maalikerrosta kiinni.”

Millä poistan vanhan maalin?

“Kaapimella, teräsharjalla tai hiomapaperilla, jos puun pinta on tummentunut. Maalinpoistoaineella käsittely vie aikaa ja on sotkuista. Infrapunalämmittimellä tai suihkupuhdistamisella tehtävään maalinpoistoon tarvitaan ammattilainen.”

Jos yksittäinen lauta on pilkullinen homeesta tai suorastaan laho, mitä teen?

“Jos puun pintaa painaa puukolla ja terä uppoaa siihen, on lauta laho ja se pitää vaihtaa. Jotta pystylaudoituksen lautojen alapäät pysyvät mahdollisimman hyvinä, kannattaa maalatessa töpöttää päät erityisen huolellisesti.”

Kuinka maalaamisessa kannattaa edetä?

“Ylhäältä alaspäin, oikealta vasemmalle, seinä kerrallaan. Kannattaa välttää maalaamista suorassa auringonvalossa, jolloin maali voi kuivua liian nopeasti ja sen pinnalle voi muodostua kuplia.”

Fakta: Puutalon huoltomaalaus vaihe vaiheelta

– Ota selvää, minkälaisella maalilla talo on aiemmin maalattu ja valitse sopiva maali tämän perusteella.
– Tee ennen maalausta koemaalaus varmistuaksesi värisävystä
– Puhdista seinät irtoavasta maalista ja liasta huolellisesti teräsharjalla ja kaapimella.
– Pese pinnat julkisivuille tarkoitetulla pesuaineella. Pesuliuos levitetään pinnalle aina alhaalta ylöspäin edeten.
– Jos seinästä löytyy homerihmastoa, pese alueet homeenpoistoaineella.
– Huuhtele pesuaineet huolellisesti.
– Vaihda huonokuntoiset puuosat uusiin.
– Pohjusta ja pohjamaalaa paljaat puupinnat. Anna kuivua 1-3 vuorokautta.
– Varaa riittävästi maalia astiaan ja maalaa seinät 1-2 kertaa.
– Vältä maalaamista suorassa auringonpaisteessa tai kostealla ilmalla.

Teknoksen Kirjo Tile pidentää tiilikaton elinikää ja kohentaa koko talon ilmettä

dfyaj9jmzdcle9zhgnne

Tiilikaton säännölliseen huoltamiseen kuluu olennaisena osana maalaaminen. Teknoksen kotimainen Kirjo Tile -tiilikattomaali pidentää katteen elinikää suojaten sen pintaa sään aiheuttamalta rapautumiselta.

Tiilikaton elinikä on parhaimmillaan jopa 50 vuotta. Sade, pakkanen ja muut säävaihtelut rapauttavat, likaavat ja haalistavat tiilien pintaa. Katon peseminen, sammaleen poisto ja suojauskäsittely riittävät jonkin aikaa, mutta todellisen profiilin kohotuksen tiilikatolle antaa maalaaminen.

Vanhat betoni- ja sementtikattotiilien huoltomaalaukseen kehitetty Kirjo Tile -erikoismaali suojaa tiiltä ja pitää sen puhtaana. Sen avulla vanhan tiilikaton väri on helppo vaihtaa mielekkäämmäksi tai maisemaan paremmin sopivaksi – tuoko talon tunnelmaa paremmin esille tummanharmaa, tiilenpunainen, ruskea vai musta?

Teknoksen Kirjo Tile -tiilikattomaalilla maalaaminen on tehty vaivattomaksi ja helpoksi tavalliselle omakoti- tai pientaloasujalle. Kirjo Tile sopii käytettäväksi tiilikaton pesemiseen tarkoitetun pesuaineen kanssa.

Kirjo Tile Tiilikattomaali

●Vesiohenteinen, akrylaattipohjainen huoltomaali betonitiilikatoille

●Soveltuu sekä tehdasmaalattujen että läpivärjättyjen betoni- ja sementtikattotiilien maalaukseen

●Suojaa tiilikattoa sään aiheuttamalta rapautumiselta

●Värit: tummanharmaa, tiilenpunainen, ruskea, musta

●Täyshimmeä

●Pakkauskoko: 10 l

Tehosteseinään maalataan nyt suuria kuvioita – nämä ovat kevään sisustuksen trendivärit

print_sXB2T5RNBA print_aNN2N8twPQ print_XJztXCid06

Tehosteseiniin maalataan nyt suuria, graafisia kuvioita tai raitoja useammallakin värillä.

Sisustuksen värimaailma raikastuu kevään myötä. Väripaletista löytyy nyt voimakkaita violetinpunaisia ja keskisinisiä sekä hempeämpiä pastelleja. Sisustukseen värit tuodaan parhaiten klassisten värien rinnalle vaikkapa tehosteseinään.

Kevään ja kesän trendinenät ovat haistelleet pastellien pitävän yhä pintansa, mutta muuttuvan yhä utuisemmiksi.

Hempeilyyn kyllästynyt poimii trendiväreistä sisustukseensa marsala-viinin violetinpunervan tai kirkkaan keskisinisen. Harmaan voittokulkua ei pysäytä mikään, mutta tänä keväänä graafista harmaata taitetaan orgaanisemmaksi ripauksella vihreää, sinistä tai punaista. Metsänvihreästä voi sisustukseensa poimia hempeämmän tai vahvemman sävyn.

– Väriyhdistelmissä varmin ja turvallisin tapa on tuoda klassiseen väripalettiin väripilkkuja. Sisustuksessa suosittuihin mustaan, harmaaseen ja valkoiseen esimerkiksi violetinpunainen, metsänvihreä tai keskisininen sopivat erinomaisesti, puhumattakaan pastelleista, kuten vaikkapa supertrendikäs maitoon taittava kananpojankeltainen, Teknoksen designasiantuntija Marjo Remes kertoo.

Trendinenä kertoo must-värit etukäteen

Sisustus- ja maalauspuolella väritrendit ovat värien valinnan ja oikeanlaisten väriyhdistelmien kanssa työskentelevien tiedossa jo hyvissä ajoin.

– Väritrendien on meillä oltava noin vuosi eteenpäin hallussa, vaikka asiakkaat usein haluavatkin toteuttaa kotiinsa vastikään lehdessä, television sisustusohjelmassa tai messuilla näkemiään ratkaisuja.

Väritrendejä haistellaan nykyään paitsi kaupungilta myös blogimaailmasta. Väritrenditutkimusta tekevät yritykset määrittävät sisustuksen ja muodin must-värit sesongeittain.

Tehosteseinä suurilla kuvioilla tai raidoilla?

Tehosteseinä on edelleen hyvä ja suosittu vaihtoehto tuoda väriä neutraalimpaan sisustukseen. Yhden seinän maalaaminen freesaa kodin ilmeen helposti kuhunkin vuodenaikaan.

– Viime kesän asuntomessuilta alkanut trendi etenee nyt keväällä voimalla tavallisiin koteihin. Tehosteseinämaalauksessa seinäpinnan jakaminen esimerkiksi raidoin tai suurin kuvioin on nyt se juttu. Tehosteseinään käytetäänkin useampaa väriä ja värin käyttö voi olla hyvinkin luovaa, Remes sanoo.

Hänen mukaansa sesongin värejä kannattaa käyttää siten, että värin tunnelma säilyy: mitä puuterisempi ja utuisempi pastellisävy, sitä paremmin himmeämpi maalipinta sitä korostaa. Räväkämpiä värejä tuo parhaiten esille puolihimmeä tai kiiltävä maali.

– Kiiltoaste kannattaa kuitenkin ensisijaisesti valita tilan ja puhdistamisen tarpeen mukaan. Puolihimmeä maalipinta on puhdistettavampi. Mitä kiiltävämpi, sitä kovempi ja kestävämpi maalipinta on.

Oikean sävyn ja kiiltoasteen valinnassa Remes suosittelee tekemään vertailua siinä tilassa ja valossa, johon sisustus on suunnitteilla.

– Myyjältä saa mukaansa väriliuskoja, joita kannattaa rauhassa katsella yksitellen siinä tilassa, jossa maalaaminen tapahtuu. Isojen pintojen kohdalla suosittelen koepurkkia ja -maalausta valitulla maalilla, designasiantuntija Marjo Remes Teknokselta opastaa.

Lähde: Teknos

Teknos pisti suositun kovapuuöljynsä spray-pulloon

print_tqN3GOn7LM

Auringonsäteiden sulattaessa viimeisiä lumilämpäreitä pihalla on aika aloittaa puutarhan kevätvalmistelut. Harmaina hilseilevien puukalusteiden kohentaminen käy kätevästi Woodex Hardwood Oil Kovapuuöljy -spraylla.

Kevääseen valmistautuminen alkaa kohinalla jo huhtikuussa, kun puutarhakalusteet kaivetaan talvisäilöstä tai pressun alta auringon valoon. Niin likaiset ja hilseilevät kalusteet kuin aidat ja terassiritilät saa kuntoon pesulla ja öljykäsittelyllä. Ruskealla kovapuuöljyspraylla kauhtuneet kovapuupinnat saavat alkuperäisen sävyn hetkessä.

Mikäli talvi ei ole kohdellut kalustoa suopeasti, ja rikki menneet penkit sekä pöydät on korvattava uusilla, kannattaa ne ennen käyttöönottoa suojata liuoteohenteisella, nopeasti imeytyvällä ja kuivuvalla öljyspraylla. Käsittely tulee toistaa noin vuoden välein.

Teknoksen kevään kynnyksellä markkinoille tuoma Woodex Hardwood Oil Spray on Teknoksen suosittua kovapuuöljyä, mutta käyttäjäystävällisessä ja näppärässä spray-muodossa. Se ei valu tai roisku, ja uuden tai haalistuneen kovapuun käsittely onnistuu spraylla öljyämiseen tottumattomaltakin. Puhdista puupinta ennen suihkutusta, sen jälkeen ravista pulloa vähintään minuutin ajan. Suihkuta öljysprayta kalusteeseen tasaisesti noin 20 cm:n etäisyydeltä. Pyyhi imeytymätön öljy 15 minuutin kuluttua levityksestä. Anna kuivua seuraavaan päivään.

Woodex Hardwood Oil Kovapuuöljy

● Suihkutettava kovapuuöljy
● Uuden ja haalistuneen kovapuun, lämpökäsitellyn puun, tiikin, tammen ja mahongin pintakäsittelyyn
● Suojaa kosteudelta, likaantumiselta ja auringon UV-säteilyltä
● Värit: ruskea ja väritön. Väritön suojaa ja syventää puun väriä, ruskea suojaa ja palauttaa puulle kauniin ruskean värin.
● Ei sovi kasvihuoneisiin, -lavoihin tai eläinsuojiin
● Pakkauskoko: 500 ml

Teknoksen uudella paneelikattomaalilla helposti avaruutta ja valoisuutta kotiin

print_7KBGChY3PT

Kellastuneet kattopaneelit halutaan yhä useammin maalata valkoisiksi. Samalla koko asunnon ilme kirkastuu ja valoisuus sekä avaruus lisääntyvät. Teknoksen uusi paneelikattomaali on erityisen peittokykyinen ja sillä maalaaminen on helppoa, koska maali ei valu tai roisku.

Teknos tuo kuluttajille himmeän, valkoisen paneelikattomaalin, jonka peittokykyyn on kiinnitetty erityistä huomiota.

– Tuotekehityksessä on panostettu maalin tarttumiseen puupintaan sekä oksien ja muiden tummentumien aiheuttamien läpivärjäymien ehkäisemiseen. Vanha, hyvin tummunut paneelikatto saadaan tällä maalilla valkoiseksi helposti maalaamalla pinta kahteen kertaan, maalarimestari Martti Kopisto Teknokselta kertoo.

Muista sisämaaleista paneelikattomaalin erottaa lisäksi se, että sen avulla maalaamisen lopputulos on höylätyllä puupinnallakin tasainen.

– Himmeä maali antaa anteeksi vanhan paneelikaton pinnan rosot. Paneelikattomaalilla maalaaminen on helppoa, koska maali ei valu eikä roisku ympäriinsä, sanoo Kopisto.

Vesiohenteinen paneelikattomaali on lähes hajuton. Maali sopii sekä uusille että jo käsitellyille kattopaneeleille. Paneelikattomaali on hyvä vaihtoehto myös esimerkiksi mökin hirsiseinien maalaamiseen, mikäli lakkauksen sijaan halutaan peittävä lopputulos.

Paneelikattomaali:

• Vesiohenteinen akrylaattidispersiomaali puupinnoille.
• Soveltuu uusien ja aiemmin lakattujen ja maalattujen paneelikattojen pohja- ja pintamaalaukseen kuivissa sisätiloissa.
• Kiiltoryhmä: 5, himmeä.
• Pakkauskoot: 2,7 l ja 9 l

Facebook: https://www.facebook.com/teknos.fi

Tällä pikkujutulla kohennat koko talon ilmettä – näin maalaat tai pinnoitat sokkelin (katso myös video)

yezvimwvgv43aplxqosh

Vaikka talon ulkoseinät olisivat viimeisen päälle puunatut ja maalatut, saattaa sokkeli repsottaa. Sokkelin huoltamisen tarkoitus on puhtaasti esteettinen, mutta sokkelissa havaittavat muutokset kielivät usein koko rakennuksen ongelmista. Asiantuntija neuvoo huoltamaan betonisokkelin säännöllisesti.

Sokkelin huolto maalaamalla tai pinnoittamalla tulee ajankohtaiseksi, kun sen pinta hilseilee tai lohkeilee. Harvinaisemmat luonnonkiviset sokkelit taas ovat kauniita ilman maalaamistakin.

Maalamalla sokkelin saa näyttämään hyvältä, mikä kohentaa koko rakennuksen ilmettä. Vedenpitävyyteen maalaaminen ei vaikuta; kunnollinen salaojitus ja kaadot rakennuksen seinustoilta ovat tärkeässä roolissa. Sokkelin maalaamisen tai pinnoituksen – tai molemmat – voi mainiosti tehdä itse.

Sokkelin maalaamiseen kannattaa valita puolipilvinen päivä.

– Auringossa on toki kiva maalata, mutta suorassa porotuksessa tuotteet kuivuvat liian nopeasti eivätkä ehdi tarttua pintaan niin hyvin kuin olisi tarkoitus, muistuttaa Teknoksen maalarimestari ja tekninen asiantuntija Petri Sirviö.

Pinta tasaiseksi

Sokkelikunnostukseen kannattaa valmistautua kaivamalla sokkelia hieman esiin maasta. Näin voi varautua mahdolliseen maanpinnan laskemiseen vuosien saatossa ja välttyä myös pensselin likaantumiselta maalausurakassa.

Betonisen sokkelin pinta on usein epätasainen. Sokkelin huoltamisessa ensimmäinen askel on pestä sokkeli huolellisesti ja paikata suuret kolot betonipitoisella tasoitteella. Jos sokkelissa näkyy valkoisia kalkkisuoloja, ne kannattaa poistaa peittausliuoksella.

– Kalkkisuolojen muodostumista kannattaa tarkkailla. Jos niitä ilmestyy pinnalle koko ajan lisää tai jos sokkelin maalipinta lohkeilee, jokin on vialla. Silloin liiallista kosteutta pääsee sokkeliin, Sirviö vinkkaa.

Jos sokkelin pinnalle halutaan jokin kuvio tai muuta rakennetta, valinta on pelkän maalin sijaan sokkelipinnoite. Se on paksua maalia, jossa on seassa rakeita. Pinnoite levitetään sokkelin pintaan esimerkiksi lastalla ja pinta hierretään muovihiertimellä. Struktuuria pinnalle voi kuvioida esimerkiksi juuriharjalla – riippuen siitä, millaista kuviota pintaan mielii.

Sekä pinnoitteen levittäminen että hiertäminen tehdään kerrallaan yhtenäiselle alueelle, jotta vältytään ikävän näköisiltä saumoilta.

Yhteensopivat värit

Jos sokkeli kaipaa kokonaan uutta väriä, sokkelin voi maalata sokkelimaalilla. Tela tai sivellin käy hyvin maalausvälineeksi. Värisävy kannattaa valita talon värin mukaan.

– Harmaa on yleisin sokkelin väri, mutta kannattaa valita toki sellainen, joka sopii talon väriin. Jos haluaa vaihtaa värin kokonaan uuteen, kannattaa varautua maalaamaan sokkeli yhden kerran sijaan kahdesti, Sirviö sanoo.

Fakta: Näin maalaat ja pinnoitat sokkelin

– Kaiva sokkelia esiin maasta. Pese sokkeli huolellisesti painepesurilla ja irrota samalla vanha, hilseilevä maalipinta. Poista mahdolliset kalkkisuolat peittausliuoksella. Anna kuivua vuorokausi.
– Valitse joko sokkelimaali tai pinnoite. Huomioi, että pinnoitetta kuluu paljon: yhdellä litralla pinnoittaa noin 0,5-0,8 neliömetriä, kun sokkelimaalilitralla maalaa jopa kuusi neliötä.
– Levitä maali siveltimellä tai telalla; pinnoite hiertimellä, juuriharjalla tai muulla välineellä halutun pinnan tai pintakuvion mukaan.
– Yksi kerros maalia riittää, värin vaihtaminen saattaa vaatia kaksi kerrosta.
– Tasaisen lopputuloksen varmistamiseksi etene järjestelmällisesti nurkasta nurkkaan.
– Sokkelimaali kuivuu muutamassa tunnissa. Pinnoite kuivuu vuorokaudessa ja pinnoituksen täydellinen kovettuminen kestää viikkoja.

TEKNOS: Nyt alkaa pihakausi – näin saat terassikalusteet kesäkuntoon

tbw5ficolftyogoljesj

Kotimaisista puista valmistetut terassikalusteet voi jalopuisten lailla käsitellä puuöljyllä.

Sään riepottelemat terassikalusteet kannattaa huoltaa vuosittain – ja viimeistään nyt on sen aika. Tavallisimmin tummasta jalopuusta valmistetut kalusteet saa säännöllisellä öljyämisellä säilymään liki uudenveroisina. Kotimaisten kalusteiden viimeinen pelastus saattaa olla puuöljyväri tai kalustemaali.

Terassikalusteet ovat usein jopa taivasalla talvehtiessaan kovan säärasituksen alla. Ajan mittaan tumminkin jalopuu harmaantuu. Keväällä kalusteiden pinta voi lisäksi hilseillä tai sillä saattaa näkyä mustapilkkuhometta tai leviä.

Ennen kuin kalusteet otetaan kesäkauden alkaessa käyttöön, ne kannattaa huoltaa. Ensimmäiseksi kalusteet pestään levä- ja homepesuaineella. Esimerkiksi vanhalla tiskiharjalla ylettyy hyvin hankaliinkin paikkoihin. Ennen pesua vanha irtoava pinnoite poistetaan kalusteiden pinnalta.

– Vanha hilseilevä öljy kannattaa hioa tai kaapia pois puun pinnalta. Lopuksi kalusteet pestään ja huuhdellaan, kertoo Teknoksen maalarimestari ja tekninen asiantuntija Petri Sirviö.

Pinta kerrallaan

Kalusteiden annetaan kuivua pesun jälkeen seuraavaan päivään. Puuöljy levitetään puhtaaseen pintaan ohuelti sienellä tai siveltimellä. Öljyäminen vaatii järjestelmällisyyttä.

– Tuolit ovat moniosaisia, ja öljyäminen saattaa viedä yllättävän paljon aikaa, mikä kannattaa ottaa taukoja suunnitellessa huomioon. Etenkin värillisiä öljyjä käytettäessä öljy kannattaa levittää pinta kerrallaan, jotta vältetään häiritseviä työsaumoja, Sirviö vinkkaa.

Jalopuisiin kalusteisiin kannattaa valita puuöljy, jossa on pigmenttiä. Se suojaa puuta auringonsäteiltä.

Ohut öljykerros kuivuu noin vuorokaudessa. Sen jälkeen kalusteet ovat käyttövalmiit.

Kalustemaalia kotimaisen pintaan

Kotimaisista puista valmistetut terassikalusteet voi jalopuisten lailla käsitellä puuöljyllä. Jos kalusteisiin kaipaa uutta ilmettä ja ryhtiä, saattaa maalaaminen olla parempi vaihtoehto. Kalustemaaleja on täyshimmeistä kiiltäviin. Kotimainen raakapuu vaatii pintamaalin lisäksi pohjustuksen homeen muodostumista estävällä pohjamaalilla tai pohjusteella. Tämän jälkeen kaluste vielä pohjamaalataan ja pintamaalataan halutulla sävyllä.

Entä jos patiolla nököttää harmaantunut jalopuinen pöytä tuoleineen, saako sen vielä edustuskuntoon kalustemaalilla?

– Jalopuu on kovaa, ja siksi haastavaa peittää. Maali ei sille oikein sovi. Jos silti haluaa kokeilla maalaamista, kannattaa puun pinta hioa erittäin perusteellisesti ja kokeilla maalin kestävyyttä huomaamattomaan kohtaan, pienelle alueelle, Sirviö ohjeistaa.

Fakta: Näin öljyät ja maalaat terassikalusteet

– Poista mahdollinen vanha, hilseilevä öljy hiomalla tai kaapimalla. Pese tämän jälkeen kalusteet huolellisesti ja anna kuivua vuorokausi.
– Valitse käsittelyyn sävytetty puuöljy, joka suojaa puuta auringonsäteiltä.
– Levitä puuöljyä siveltimellä tai sienellä ohut kerros puun pinnalle.
– Etene järjestelmällisesti. Etenkin sävytettyjä öljyjä käytettäessä tauot kannattaa suunnitella siten, että tasaisen värisävyn varmistamiseksi öljyä levitetään aina pinta kerrallaan.
– Anna kuivua vuorokausi.
– Maalattujen kalusteiden huoltomaalauksessa hio ja pese vanha maalipinta huolellisesti.
– Pohjamaalaa kalusteet. Anna kuivua 1 vuorokausi.
– Maalaa sen jälkeen kalusteet kalustemaalilla haluamaasi sävyyn. Anna kuivua noin vuorokausi.

Teknos on Euroopan johtavia teollisuusmaalien valmistajia, jolla on vahva asema kauppa- ja rakennusmaaleissa. Teknoksella on tuotantoa seitsemässä maassa: Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Puolassa, Venäjällä ja Kiinassa. Omia myyntiyhtiöitä on 16 maassa. Lisäksi Teknos-konsernilla on vientiä oman edustajaverkoston välityksellä pariinkymmeneen muuhun maahan. Suomessa Teknoksen tuotantolaitokset sijaitsevat Rajamäellä ja Helsingissä, jossa toimii myös yhtiön pääkonttori ja toinen tutkimuskeskuksista. Teknoksen palveluksessa on noin tuhat henkeä, joista runsaat 150 toimii tutkimuksen ja tuotekehityksen parissa. Konsernin liikevaihto on noin 247 milj. euroa. Teknoksen vahvuus on teknisessä osaamisessa. Tätä tukee pitkäjänteinen panostus tutkimus- ja tuotekehitystyöhön. Teknos perustettiin vuonna 1948 ja se kuuluu Suomen suurimpien perheyritysten joukkoon. Perheyrittäin liitto myönsi Teknokselle vuoden 2012 perheyrityspalkinnon.

Teknoksen Biora-sisämaalit saivat maaleille harvinaisen allergiatunnuksen

waa8c7u2y82eiryjg9wp

Teknoksen hajuttomille ja liuotteettomille Biora-sisämaaleille on myönnetty Allergia- ja astmaliiton allergiatunnus. Maaleille harvoin myönnettävä tunnus takaa sen, että maali ei sisällä ärsytystä aiheuttavia aineita ja siitä haihtuu mahdollisimman vähän päästöjä. Tämä on erityisen tärkeää yliherkkyydestä kärsiville, joita on jopa puolet suomalaisista.

Allergiatunnus myönnettiin kaikille Teknoksen Biora-sarjan maaleille. Allergiatunnuksen saaminen edellyttää, että maalin päästöt on minimoitu ja siinä ei saa olla ärsyttäviä ainesosia tai korkeita pitoisuuksia, jotka saattaisivat aiheuttaa allergisia oireita.

– Maalit olivat jo valmiiksi hyvin allergiaystävällisiä, mutta pientä hienosäätöä vielä teimme, kertoo tuotekehityskemisti Harri Lipsonen Teknokselta.

Biora Balance -sisustusmaali on ensimmäinen täyshimmeä maali, joka saa tunnuksen.

– Vain harvalla maalilla on allergiatunnus käytössään. Muiden vaatimusten lisäksi edellytämme, että hajuna ilmenevät päästöt haihtuvat kolmen vuorokauden kuluessa maalaamisesta, kertoo Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta.

Suurin osa sisämaaleista kuuluu allergiatunnuksenkin vaatimaan vähäpäästöiseen M1-luokkaan. Luokka kuitenkin edellyttää päästöjen haihtumista vasta neljän viikon kuluessa maalaamisesta, joten tämä ei yksistään vielä takaa maalin soveltuvuutta herkille.

Maalien hajuttomuus ja vähäpäästöisyys eivät ole tärkeitä vain vakavasti allergisille ja astmaatikoille, vaan suurimmalle osalle suomalaisista.

– Joka kolmas suomalainen kärsii allergisesta nuhasta ja puolet suomalaisista on yliherkkiä. Heille ja myös lapsiperheille on erityisen tärkeää, ettei kotia maalatessa altistuta ylimääräisille päästöille, Alanko sanoo.

Allergia- ja astmaliiton myöntämän allergiatunnuksen tunnistaa maalipurkin kyljestä löytyvästä Yhteistyössä Allergia- ja astmaliiton kanssa -logosta.

Teknoksen Nordica Eko uudistuu: suosikkitalomaalista entistäkin kestävämpi

mxgms7jcqdsps92thxx5

Suomalaisten taloja jo 15 vuotta suojannut maali Nordica Eko uudistuu. Kotimaisesta, juuri Suomen oloihin kehitetystä talomaalista on tehty aikaisempaa kestävämpi ja helpommin työstettävä. Uudistetun Nordica Ekon kovempi pinta hylkii likaa ja vettä tehokkaasti säilyen vastamaalatun näköisenä ennätyksellisen pitkään.

Teknoksen talomaali Nordica Eko kehitettiin alun perin vastaamaan pohjoisen ilmaston haastaviin olosuhteisiin. Lunta, räntää, sadetta ja auringonpaistetta poikkeuksellisen hyvin kestävän maalin ansiosta talon huoltomaalausväli on pisin mahdollinen, jopa kymmeniä vuosia. Talomaalista on tullut myös helpon käytettävyytensä ansiosta ammattimaalareiden suosikki.

Erilaisten sideainetestausten tuloksena Nordica Ekon parhaat ominaisuudet on nyt onnistuttu saamaan aiempaa paremmin esiin.

Uudistuneella Nordica Ekolla maalipinnasta tulee entistä kovempi, joten pinta hylkii likaa ja vettä paremmin ja säilyy kiiltävänä sekä värikylläisenä pidempään. Maalikalvo on kuitenkin joustava, joten se elää puun mukana halkeilematta.

Vaikka Nordica Ekon peittokykyä on parannettu, maalia on erityisen kevyt levittää ja se tasoittuu kauniisti. Maali tarttuu moitteettomasti myös useimmille vanhoille maalipinnoille ja lopullinen tartunta muodostuu nopeasti.

Nordica Eko Talomaali:

·  Vesiohenteinen kaksitehoakrylaattimaali

·  Uusille ja aiemmin maalatuille puupinnoille, kuten ulkoverhouspaneeleille, vuorilaudoille ja puuaitoihin.

·  Sävytettävissä Teknoksen Ulkomaalaus-värikartan sävyihin.

·  Pakkauskoot: 0,45 l, 0,9 l, 2,7 l, 9 l, 18 l

Teknos Oy

www.teknos.fi

Löydät meidät nyt myös Facebookista: https://www.facebook.com/teknos.fi