Tällä pikkujutulla kohennat koko talon ilmettä – näin maalaat tai pinnoitat sokkelin (katso myös video)

yezvimwvgv43aplxqosh

Vaikka talon ulkoseinät olisivat viimeisen päälle puunatut ja maalatut, saattaa sokkeli repsottaa. Sokkelin huoltamisen tarkoitus on puhtaasti esteettinen, mutta sokkelissa havaittavat muutokset kielivät usein koko rakennuksen ongelmista. Asiantuntija neuvoo huoltamaan betonisokkelin säännöllisesti.

Sokkelin huolto maalaamalla tai pinnoittamalla tulee ajankohtaiseksi, kun sen pinta hilseilee tai lohkeilee. Harvinaisemmat luonnonkiviset sokkelit taas ovat kauniita ilman maalaamistakin.

Maalamalla sokkelin saa näyttämään hyvältä, mikä kohentaa koko rakennuksen ilmettä. Vedenpitävyyteen maalaaminen ei vaikuta; kunnollinen salaojitus ja kaadot rakennuksen seinustoilta ovat tärkeässä roolissa. Sokkelin maalaamisen tai pinnoituksen – tai molemmat – voi mainiosti tehdä itse.

Sokkelin maalaamiseen kannattaa valita puolipilvinen päivä.

– Auringossa on toki kiva maalata, mutta suorassa porotuksessa tuotteet kuivuvat liian nopeasti eivätkä ehdi tarttua pintaan niin hyvin kuin olisi tarkoitus, muistuttaa Teknoksen maalarimestari ja tekninen asiantuntija Petri Sirviö.

Pinta tasaiseksi

Sokkelikunnostukseen kannattaa valmistautua kaivamalla sokkelia hieman esiin maasta. Näin voi varautua mahdolliseen maanpinnan laskemiseen vuosien saatossa ja välttyä myös pensselin likaantumiselta maalausurakassa.

Betonisen sokkelin pinta on usein epätasainen. Sokkelin huoltamisessa ensimmäinen askel on pestä sokkeli huolellisesti ja paikata suuret kolot betonipitoisella tasoitteella. Jos sokkelissa näkyy valkoisia kalkkisuoloja, ne kannattaa poistaa peittausliuoksella.

– Kalkkisuolojen muodostumista kannattaa tarkkailla. Jos niitä ilmestyy pinnalle koko ajan lisää tai jos sokkelin maalipinta lohkeilee, jokin on vialla. Silloin liiallista kosteutta pääsee sokkeliin, Sirviö vinkkaa.

Jos sokkelin pinnalle halutaan jokin kuvio tai muuta rakennetta, valinta on pelkän maalin sijaan sokkelipinnoite. Se on paksua maalia, jossa on seassa rakeita. Pinnoite levitetään sokkelin pintaan esimerkiksi lastalla ja pinta hierretään muovihiertimellä. Struktuuria pinnalle voi kuvioida esimerkiksi juuriharjalla – riippuen siitä, millaista kuviota pintaan mielii.

Sekä pinnoitteen levittäminen että hiertäminen tehdään kerrallaan yhtenäiselle alueelle, jotta vältytään ikävän näköisiltä saumoilta.

Yhteensopivat värit

Jos sokkeli kaipaa kokonaan uutta väriä, sokkelin voi maalata sokkelimaalilla. Tela tai sivellin käy hyvin maalausvälineeksi. Värisävy kannattaa valita talon värin mukaan.

– Harmaa on yleisin sokkelin väri, mutta kannattaa valita toki sellainen, joka sopii talon väriin. Jos haluaa vaihtaa värin kokonaan uuteen, kannattaa varautua maalaamaan sokkeli yhden kerran sijaan kahdesti, Sirviö sanoo.

Fakta: Näin maalaat ja pinnoitat sokkelin

– Kaiva sokkelia esiin maasta. Pese sokkeli huolellisesti painepesurilla ja irrota samalla vanha, hilseilevä maalipinta. Poista mahdolliset kalkkisuolat peittausliuoksella. Anna kuivua vuorokausi.
– Valitse joko sokkelimaali tai pinnoite. Huomioi, että pinnoitetta kuluu paljon: yhdellä litralla pinnoittaa noin 0,5-0,8 neliömetriä, kun sokkelimaalilitralla maalaa jopa kuusi neliötä.
– Levitä maali siveltimellä tai telalla; pinnoite hiertimellä, juuriharjalla tai muulla välineellä halutun pinnan tai pintakuvion mukaan.
– Yksi kerros maalia riittää, värin vaihtaminen saattaa vaatia kaksi kerrosta.
– Tasaisen lopputuloksen varmistamiseksi etene järjestelmällisesti nurkasta nurkkaan.
– Sokkelimaali kuivuu muutamassa tunnissa. Pinnoite kuivuu vuorokaudessa ja pinnoituksen täydellinen kovettuminen kestää viikkoja.

Saint-Gobain Abrasives: Uusi kiillotustuote vaikeasti saavutettaville pinnoille

lcrthl9yfe03mjdrbgf4

Norton lanseeraa uudenlaisen, erittäin joustavan kiillotustuotteen, joka sopii erityisesti vaikeasti saavutettavien paikkojen ja profiloitujen pintojen työstöön.

Tämä uudenlainen Bear-Tex Rotolo kestää hyvin kulutusta ja on vahvaa, mutta samalla myös hyvin joustavaa ja taipuisaa. Se sopii erittäin hyvin erityisesti vaikeasti saavutettavien paikkojen ja profiloitujen pintojen kuten reunojen, kulmien ja profiilien työstöön esimerkiksi autojen pelti- ja korikorjaamoilla.  Bear-Tex Rotolo toimitetaan rullana, jossa repäisyä helpottavat leikatut arkit.  Rullien koko on 115 mm x 10 m ja ne on pakattu kätevään pölyltä suojaavaan laatikkoon.

Bear-Tex Rotoloa on kahdella karkeudella:  Erittäin hieno (vastaa jyväkokoa 320-400), jossa hioma-aineena alumiinioksidi ja jota käytetään esimerkiksi työskentelyyn ennen pohjamaalausta tai sen jälkeen, metallin puhdistukseen ja ruosteen poistoon, sekä Ultrahieno (vastaa jyväkokoa 600-800), jossa hioma-aineena piikarbidi ja joka sopii pinnan hienoon työstöön ja pohjamaalin viimeistelyhankaukseen. Erittäin ohut ja joustava kiillotusrulla, ThinFlex, sopii käytettäväksi todella ahtaissa ja vaikeasti saavutettavissa paikoissa.

”Nortonin uusi  rullana saatava Bear-Tex Rotolo  helpottaa työtä työstettäessä profiloituja yksityiskohtia ja ahtaita paikkoja ja samalla haluttu lopputulos saavutetaan nopeammin. Se on erinomainen tuote esimerkiksi automaalaamoille ja korikorjaamoille, ” kertoo Timo Sutinen, Saint Gobain Abrasives AB:n Suomen myyntivastaava.

Katso myös www.saint-gobain-abrasives.com

Vältä turhat tulipalot ja öljyä ulkokalusteet oikein

loxm9fch7sau17njhoyb

Helteinen viikonloppu lähestyy, ja moni suomalainen puuhastelee ulkona auringonpaisteessa. Alkukesä on puutarha- ja terassikalusteiden öljyämisen ja veneiden kunnostamisen aikaa. Isoltakin roihulta voi välttyä helposti, jos öljyämiseen käytetyt työvälineet, esimerkiksi rätit ja trasselit, hävittää oikein.

Itsesyttyminen aiheutti Suomessa viime vuonna yhteensä 253 tulipaloa, joista 14 aiheutui maalin, liuottimen tai vastaavan sytyttämästä kankaasta *. Puuöljytuotteiden käyttö aiheuttaa itsesyttymis- ja palovaaran, vaikka näin tapahtuukin vain tietyissä olosuhteissa.

– Kaikki palonalut eivät päädy tilastoihin, sillä ne huomataan onneksi jo varhaisessa vaiheessa, eikä paikalle tarvitse kutsua palokuntaa. Erityisesti pellava- ja tiikkiöljy ovat salakavalia. Niillä kostutetut trasselit, talouspaperit, rätit tai sahanpuru voivat syttyä palamaan itsekseen muutaman tunnin kuluttua. Tai ne voivat olla kuin aikapommi ja syttyä itsestään paljon myöhemmin, jopa useiden viikkojen kuluttua, sanoo Ifin vahingontorjunta-asiantuntija Jari Pekka Koskela.

– Kaikenlaisia kemiallisia tuotteita käytettäessä on erittäin tärkeää lukea käyttöohjeet huolellisesti ja noudattaa turvallisuusohjeita tarkasti, Koskela korostaa.

Öljyiset rätit kannattaa polttaa

Puuöljytuotteet, joihin on lisätty kuivattuja öljyjä, voivat syttyä itsestään hapettumisen vuoksi. Öljy sitoo kuivuessaan itseensä happea, jolloin kehittyy lämpöä. Hapettuminen on yleisin kemiallinen prosessi, joka voi aiheuttaa itsesyttymisen. Lämpötila voi nousta vaarallisen korkeaksi, jos lämpöä ei johdeta pois, vaan se pääsee varastoitumaan esim. öljyämiseen käytettyyn trasseliin tai rättiin. Öljyinen trasseli voi saavuttaa itsesyttymislämpötilan eli noin 300 °C.

– Kaikki öljyiset rätit tai trasselit ovat mahdollisia syttymislähteitä, joita on osattava käsitellä oikein. Paras tapa on polttaa ne turvallisesti käytön jälkeen ulkona ja tarpeeksi kaukana palavista rakenteista. Rätin tai trasselin voi polttaa turvallisesti metallisessa astiassa. Hiiltyneet jäännökset on sammutettava lopuksi vedellä, Koskela neuvoo.

Toinen tapa tulipalon välttämiseksi on viedä öljyiset rätit ulos, ja antaa niiden kuivua hyvin. Sen jälkeen ne kastellaan huolellisesti vedellä ja pannaan tulenkestävään, ilmatiiviiseen astiaan.

* Lähde: Pelastuslaitos

OSMO COLOR ANTI-SLIP -TERASSIÖLJY VÄHENTÄÄ PUUPINTOJEN LIUKKAUTTA KODIN ULKOTILOISSA

838ad193b0113a68_800x800ar

Ulkokäyttöön tarkoitettu Osmo Color Anti-Slip Terassiöljy on kasviöljypohjainen puun pintakäsittelyaine, joka vähentää puisten terassien, laitureiden ja portaiden liukkautta erityisesti sateella. Väritön Anti-Slip Terassiöljy antaa puulle kauniin silkinhimmeän, kevyesti karhean pinnan, joka tuntuu miellyttävältä paljaan jalan alla. Tehokkaasti vettä ja likaa hylkivä pinnoite soveltuu käytettäväksi sekä aiemmin öljykäsitellyille että uusille, vielä käsittelemättömille havu- ja lehtipuupinnoille.

Luonnon kasviöljyillä hengittävä suojapinta puulle
Väritön silkinhimmeä Osmo Color Anti-Slip Terassiöljy on tarkoitettu portaiden, terassien ja laitureiden liukkauden vähentämiseen ulkotiloissa. Runsasöljyinen tuote sisältää puuta suojaavia puhdistettuja luonnon kasviöljyjä: auringonkukka-, soija-, karhiais- ja pellavaöljyä. Öljyt imeytyvät puun pintasolukkoon sallien puun hengittää ja kosteuden tasapainottua. Näin puun pinta pysyy joustavana, ja puu ei halkeile tai hilseile. Anti-Slip Terassiöljyyn on lisätty karhentavaa ainetta, joka vähentää liukastumisriskiä märällä puupinnalla. Tehokkaasti vettä ja likaa hylkivä tuote sisältää myös torjunta-aineita homeita, leviä ja sieniä vastaan.

Anti-Slip Terassiöljy sopii käytettäväksi sekä havu- että lehtipuille, uusille vielä käsittelemättömille pinnoille ja aikaisemmin öljykäsitellyille huokoisille puupinnoille. Tuote soveltuu myös harjatulle, uritetulle ja höylätylle sekä lämpökäsitellylle ja painekyllästetylle puulle.

aa71d2301bec060a_800x800ar

Osmo Color Anti-Slip Terassiöljy, 0,75 litran pakkaus: 32 € ja 2,5 litran pakkaus: 96 €, terassisivellin 39 €

Anti-Slip Terassiöljyä käytetään yhdessä värillisen suojaöljyn kanssa
Kohteissa, joissa puupinnat altistuvat voimakkaalle auringonpaisteelle, väritön öljy ei yksin riitä estämään UV-säteilyn aiheuttamaa puun haalistumista. Siksi on suositeltavaa käsitellä pohja ensin värillisellä öljyllä, kuten Osmo Color Suojaavalla kuultoöljyllä , josta on saatavana 20 eri värisävyä. Anti-Slip Terassiöljyllä tehty pintakäsittely antaa värilliselle öljykäsittelylle lisäsuojaa ja pidentää sen kestävyyttä. Öljykäsittely kannattaa uusia 1–3 vuoden välein käyttökohteista ja olosuhteista riippuen, jotta liukkautta vähentävät ja puuta suojaavat ominaisuudet säilyvät.

Anti-Slip Terassiöljy on erittäin riittoisaa, ja öljy levittyy kevyesti ja tasaisesti. Yksi litra riittää noin 25 neliömetrin kertakäsittelyyn uudella höylätyllä puulla. Sahatuilla, hiotuilla ja kuluneilla pinnoilla kulutus on suurempaa, mutta aikaisemmin käsitellyillä puupinnoilla vastaavasti pienempää. Anti-Slip Terassiöljyä levitetään ohuesti varteen kiinnitettävällä Osmo-terassisiveltimellä  kertaalleen värillisellä suojaöljyllä käsitellylle ja hyvin kuivuneelle pinnalle. Yksi käsittelykerta riittää. Anti-Slip Terassiöljyä myydään 0,75 litran ja 2,5 litran pakkauksissa. Terassiöljy on heti valmista käytettäväksi, sillä sitä ei ohenneta vaan sekoitetaan huolellisesti ennen käyttöä.

Osmo Color -verkkokauppa aukeaa kesäkuun puolivälissä:   www.osmocolorkauppa.fi 

Suositushinnat: 

Osmo Color Anti-Slip Terassiöljy , 0,75 litran pakkaus: 32 € ja 2,5 litran pakkaus: 96 €, terassisivellin 39 €

Lisätietoja:
Sarbon Woodwise Oy, www.osmocolor.com