Tällä pikkujutulla kohennat koko talon ilmettä – näin maalaat tai pinnoitat sokkelin (katso myös video)

yezvimwvgv43aplxqosh

Vaikka talon ulkoseinät olisivat viimeisen päälle puunatut ja maalatut, saattaa sokkeli repsottaa. Sokkelin huoltamisen tarkoitus on puhtaasti esteettinen, mutta sokkelissa havaittavat muutokset kielivät usein koko rakennuksen ongelmista. Asiantuntija neuvoo huoltamaan betonisokkelin säännöllisesti.

Sokkelin huolto maalaamalla tai pinnoittamalla tulee ajankohtaiseksi, kun sen pinta hilseilee tai lohkeilee. Harvinaisemmat luonnonkiviset sokkelit taas ovat kauniita ilman maalaamistakin.

Maalamalla sokkelin saa näyttämään hyvältä, mikä kohentaa koko rakennuksen ilmettä. Vedenpitävyyteen maalaaminen ei vaikuta; kunnollinen salaojitus ja kaadot rakennuksen seinustoilta ovat tärkeässä roolissa. Sokkelin maalaamisen tai pinnoituksen – tai molemmat – voi mainiosti tehdä itse.

Sokkelin maalaamiseen kannattaa valita puolipilvinen päivä.

– Auringossa on toki kiva maalata, mutta suorassa porotuksessa tuotteet kuivuvat liian nopeasti eivätkä ehdi tarttua pintaan niin hyvin kuin olisi tarkoitus, muistuttaa Teknoksen maalarimestari ja tekninen asiantuntija Petri Sirviö.

Pinta tasaiseksi

Sokkelikunnostukseen kannattaa valmistautua kaivamalla sokkelia hieman esiin maasta. Näin voi varautua mahdolliseen maanpinnan laskemiseen vuosien saatossa ja välttyä myös pensselin likaantumiselta maalausurakassa.

Betonisen sokkelin pinta on usein epätasainen. Sokkelin huoltamisessa ensimmäinen askel on pestä sokkeli huolellisesti ja paikata suuret kolot betonipitoisella tasoitteella. Jos sokkelissa näkyy valkoisia kalkkisuoloja, ne kannattaa poistaa peittausliuoksella.

– Kalkkisuolojen muodostumista kannattaa tarkkailla. Jos niitä ilmestyy pinnalle koko ajan lisää tai jos sokkelin maalipinta lohkeilee, jokin on vialla. Silloin liiallista kosteutta pääsee sokkeliin, Sirviö vinkkaa.

Jos sokkelin pinnalle halutaan jokin kuvio tai muuta rakennetta, valinta on pelkän maalin sijaan sokkelipinnoite. Se on paksua maalia, jossa on seassa rakeita. Pinnoite levitetään sokkelin pintaan esimerkiksi lastalla ja pinta hierretään muovihiertimellä. Struktuuria pinnalle voi kuvioida esimerkiksi juuriharjalla – riippuen siitä, millaista kuviota pintaan mielii.

Sekä pinnoitteen levittäminen että hiertäminen tehdään kerrallaan yhtenäiselle alueelle, jotta vältytään ikävän näköisiltä saumoilta.

Yhteensopivat värit

Jos sokkeli kaipaa kokonaan uutta väriä, sokkelin voi maalata sokkelimaalilla. Tela tai sivellin käy hyvin maalausvälineeksi. Värisävy kannattaa valita talon värin mukaan.

– Harmaa on yleisin sokkelin väri, mutta kannattaa valita toki sellainen, joka sopii talon väriin. Jos haluaa vaihtaa värin kokonaan uuteen, kannattaa varautua maalaamaan sokkeli yhden kerran sijaan kahdesti, Sirviö sanoo.

Fakta: Näin maalaat ja pinnoitat sokkelin

– Kaiva sokkelia esiin maasta. Pese sokkeli huolellisesti painepesurilla ja irrota samalla vanha, hilseilevä maalipinta. Poista mahdolliset kalkkisuolat peittausliuoksella. Anna kuivua vuorokausi.
– Valitse joko sokkelimaali tai pinnoite. Huomioi, että pinnoitetta kuluu paljon: yhdellä litralla pinnoittaa noin 0,5-0,8 neliömetriä, kun sokkelimaalilitralla maalaa jopa kuusi neliötä.
– Levitä maali siveltimellä tai telalla; pinnoite hiertimellä, juuriharjalla tai muulla välineellä halutun pinnan tai pintakuvion mukaan.
– Yksi kerros maalia riittää, värin vaihtaminen saattaa vaatia kaksi kerrosta.
– Tasaisen lopputuloksen varmistamiseksi etene järjestelmällisesti nurkasta nurkkaan.
– Sokkelimaali kuivuu muutamassa tunnissa. Pinnoite kuivuu vuorokaudessa ja pinnoituksen täydellinen kovettuminen kestää viikkoja.